Overvejer du at købe båd?
Vil du også ud på det åbne hav og mærke skumsprøjt i ansigtet? Sejlerlivet er fuld af spændende eksotiske oplevelser på vandet, i bugter og idylliske havnemiljøer! Men før du køber en båd er der visse ting du på forhånd skal tage stilling til, for at drømmen ikke bliver et mareridt.
Valget af en passende båd har stor betydning for kursen på dine sejloplevelser, ønsker du at sætte sejl mod fjerne kyster eller skal båden bruges til sejlads langs kysten i dit nærområde, så er det vigtigt du har valgt den rigtige båd fra start.
Jo større jo bedre er ikke nødvendigvis den rigtige, først og fremmest skal du have en båd der dækker dine ønsker og behov.
Vi guider dig til dit bådkøb:
Du bør overveje disse vigtige faktorer før du køber en båd:
- Hvad vil du bruge båden til?
- Hvor vil du gerne sejle hen?
- Hvem og hvor mange regner du med at have ombord?
- Hvor mange skal der være med til at sejle båden?
- Hvilket komfortniveau har du behov for?
- Hvor stort er dit budget?
Det første du skal når du overvejer at købe båd er!
Brug et par weekender i de omliggende havne, se på forskellige både, tal med bådfolket om deres valg af både og spørg ind til fordele og ulemper. Sejlere er et meget venligt bådfolk, som stolt deler ud af deres erfaringer og gerne viser deres både frem, hvis du viser interesse. Gå dog aldrig ombord på både, hvor ejeren ikke er tilstede eller har givet lov.
Der findes et hav af forskellige bådtyper og modeller, derfor er det vigtigt at du hører den erfarne bådejer, hvad der typisk bliver slidt eller går i stykker på hans båd, herved for du et bedre indblik i evt. omkostninger ved valg af den bådtype.
Hvad vil du bruge båden til?
Spørg dig selv, hvorfor drømmer du om at få en båd. Er det en sejlbåd eller en motorbåd du er på udkig efter?
- Motorbåd – Vil du sejle økonomisk eller hurtigt?
- Sejlbåd – Vil du sejle tursejlads eller kapsejlads?
Kapsejlads - En let båd
Tursejlads – En tungere båd, der er mere robust i søgang ved længere sejlture
Hvor vil du gerne sejle hen?
Er du til tursejlads rundt i de danske farvande og måske en tur til de svenske skærgårde, er det vigtigt at båden ikke stikker for dybt, da dybdegange over 2 meter begrænser flere havne. Man kan selvfølgelig altid ligge for anker ud for en havn og bruge en gummibåd ind til land, men det er ikke optimalt som sejler, at flere havne ikke kan besøges.
Er det en motorbåd er det ikke dybdegangen der bliver et problem, men bredden man skal være opmærksom på. Ved 3,5 meter i bredden er de fleste havnepladser for små og der er desværre ikke mange bredde pladser til rådighed i havnene og dem der er er der en stigende efterspørgsel på. Man kan ligge sin bredde båd yderst og fortøjre den til de andre både, på den måde ligger der nogle gange 4-6 både på række. Men det er ikke uden problemer at ligge på række med andre, hverken som den inderste eller yderste, forstil dig at skulle på toiletbesøg i natten muld og mørke og først skal henover 6 andre både eller ligge inderst og have et rend over din båd fra bådfolk der skal handle, får besøg eller skal på toilet. Dog er sejlfolket et venligt bådfolk og renderiet byder på mange hyggelige samtaler og bekendtskaber.
Hvor mange og hvem vil du have med ombord?
Er det kun dig og din partner der skal på sejlture eller skal der være plads til hele familien samt venner? Måske skal der kun være plads til ekstra overnatnings pladser i ny og næ og så behøver der ikke være sengepladser til alle, men skal båden bruges som en flydende autocamper og tage på ferie i længere tid, er sovepladser en vigtig faktor at tage stilling til.
De fleste sejlbåde kan med rette udstyr ombord sejles af en person i dag. Er båden købt som et familieprojekt, hvor alle har en funktion ombord for at båden kan sejle, kan det en dag blive et problem at sejle den selv, når børnene er flyttet fra reden og man ikke har det rette udstyr installeret.
Ved små børn, handikappede og ældre ombord, som ikke kan give en hånd med, er det vigtigt at du kan sejle båden selv. Se altid efter en båd med det rette udstyr installeret fra start, da det kan blive en bekostelig affære at efterinstallere ved ændret sejlbehov.
Hvad er dit komfortniveau ombord?
Alt er ”næsten” muligt at etablerer ombord, men det afhænger af, hvor stor din båd og pengepung er. Igen er det et spørgsmål om hvad du vil, vil du spise på restaurant i havnene det meste af tiden og derfor kun har behov for et meget lille pantry ombord, eller nyder du at købe de lokale råvarer og tilberede et festmåltid ombord, så har du behov for mere plads og funktionalitet i dit pantry.
Vær opmærksom på, at du ikke ligesom med et hus kan udvide antallet af kvadratmeter, så man skal være god til at prioriterer.
Har du plads til båden?
En båd kræver en havneplads, så tag kontakt til din havn og hør om der er plads til den båd du ønsker. Undersøg også mulighederne for vinteropbevaring af båden med mindre du selv har plads i haven eller indkørslen. Er det en husbåd du er på jagt efter, skal du være meget opmærksom på, at ikke alle havne kan give tilladelse til husbåde!
Hvad koster det at have en båd?
I 2021 viste en undersøgelse at knap en fjerdedel kan holde udgifterne på under 15.000,-kr. om året, hvor mere end en tre fjerdedele af alle sejlere kunne holde udgifterne på under 35.000,-Kr. pr.år.
For en båd på omkring 30 fod vil de årlige udgifter til havneplads, inklusive søsætning og optagning, typisk ligge på omkring 6.000 kr. I nogle havne vil de være væsentlig mindre og andre steder betydeligt større. Når regnebrættet gøres op vil de samlede årlige driftsudgifter ligge på ca. 20.000 kr.
Udgifter du skal påregne til det at eje en båd:
- Bådforsikring - Læs mere her!
- Bådplads - Læs mere her!
- Båd optagning/søsættelse
- Vinteropbevaring - Læs mere her!
- Bådopbevaring
Hvor stort er dit budget til en båd?
En vigtig faktor når du kigger på båd, er økonomien. Lige meget hvad dine ønsker, drømme og behov er, vil de altid skulle balanceres i forhold til, hvad du kan betale. Måske har du sparet penge op til båden, hvilket er den bedste løsning, men hvis opsparingen ikke slår til, er der stadig hjælp at hente og du kan evt. tage et lån. I den forbindelse er det uhyre vigtigt, at du kender din økonomi godt nok til at vide, hvad dit råderum er. Start med at lægge et detaljeret budget for alle dine kendte udgifter, herved kan du danne dig et overblik over, hvad du har tilbage, dit økonomiske råderum, og således også få en idé om, hvad du kan betale i månedlig ydelse på et evt.lån. Med det kan du bruge en låneberegner på nettet til at se, hvad du potentielt vil kunne låne til din båd, uden det bliver for hårdt i hverdagen og dine båddrømme ikke går itu.
Du kan evt.prøve Santanders låneberegner – Klik på linket her og se hvad du kan låne til!
Kontrakter til køb & salg af båd!
Mundtlige aftaler er bindende, men det kan være svært senere at huske eller bevise, hvad der mundligt blev aftalt. Et godt grundlag for en god handel er en klar aftale, som gerne er nedskrevet. På Dansksejlunions hjemmeside kan du finde kontrakter til brug ved køb og salg af både for at sikre at de involverede parter i bådkøbet eller salget kan ende med, at alle parter er og forbliver tilfredse. Find linket til Dansksejlunion nederst på siden!