Med gas i bådens pantry er det hurtig at lave mad. Her får du 6 trin til at gøre din båden gas-sikker, så du kan sove trygt om natten.

Næst efter motorbrand, er gaslækage nok noget af det, der er mest de fleste frygter. Mange har set forfærdelige billeder, hvor både skrog og dæk er blevet revet fra hinanden. Men rent faktisk er faren meget lille. I Danmark sker der gennemsnitligt kun 1 ulykke om året, og heldigvis meget sjældent med alvorlige personskader til følge.

Sikre moderne installationer

Nye regler sikrer, at moderne både leveres med lækage-testere. Men du kan sikre anlægget i båden yderligere for at undgå, at der overhovedet sker en lækage. Følg disse gode råd nedste på siden

Gasslange 1/4" omløber / samt til 8 mm kobberrør med konus ring i den anden ende.

Bem. Venstre-drejet gevind

Pris fra
77,00 DKK

Gasslange med omløber til 8 mm kobberrør samt konus ring i begge ender

Pris fra
88,00 DKK
Model/varenr.: 09.4615
Lækagetester til gas i forkromet messing Marine lækagetester med fittings til både slange og rør tilslutning
549,00 DKK
Model/varenr.: 09.3051
Beslag med strop for gasbeholder Vare nr. 09.3050
52,00 DKK
Model/varenr.: 09.4710

Gasbeholder 220 gram

35,00 DKK

Gasslange 1/4" omløber til 8 mm kobberrør med konus ring samt Ø8 rørstuds til slange.
Bem. Hjøre-drejet gevind

Pris fra
74,00 DKK
Model/varenr.: 09.4641
T-Stykke unioner & fittings messing 8 mm rør
129,00 DKK
Model/varenr.: 09.3054

Opbevarings kasse til 3 kg. gasflaske
udstyret med respektive trykregulator. Monteret med UV-resistent Luran luge og vandtæt gasslange. I overensstemmelse med ISO 10239 standarden. Ventilation integreret i lugen. Højre åbning som i billedet.

999,00 DKK
Model/varenr.: 09.3053

Gaskasse med låge
Elegant gaskasse til skot montering.
M/vandtæt studs til gaslange og
udluftning.
I overensstemmelse med ISO 10239.
Udv. mål: 405 x 375 mm.
Indb. mål: 330 x 300.
Dybde 250 mm.

1.299,00 DKK
Model/varenr.: 90.500.550
Endestop til f.eks vis Afbryderventil
26,00 DKK
Model/varenr.: 90.500.552
Symbolark til gasventil
26,00 DKK
Model/varenr.: 09.4631
Lige unioner & fittings messing 8 mm rør
74,00 DKK
Model/varenr.: 09.4633
Vinkel unioner & fittings messing 8 mm rør
89,00 DKK
Model/varenr.: 09.3050
Beholder for gasflaske. H: 340 mm. Indv. Ø 270 mm.
739,00 DKK
Model/varenr.: 09.4590
Gasdåse med gevind 500 g Bruges til Cobb gasgrill 09.5015
59,00 DKK
Model/varenr.: 9103500697
Dometic Gasflaske niveau tester GC100 Denne ny Gasflaske niveau tester fra Dometic er en indikator for at se, hvor meget gas du har tilbage i din gasflaske. Den virker ved at placere vandret på forskellige steder på overfladen af din gasflasken. Hvis der er gas i flasken på det sted, hvor målingen tages, så lyse din GC100 penne grønt. På de punkter, hvor der ikke er gas, skifter den til rød.
449,00 DKK

6 skridt til en sikker gasinstallation

1. Sørg for dræn

Når du køber ny båd, er gasanlægget naturligvis færdigmonteret i henhold til CE-mærkningens forskrifter. Anlægget skal være sikret mod lækage og eksplosion. Standardanlæg har en lukkemekanisme ved flasken og en ved komfuret.

Opbevaringsrummet for gasflasken skal være forsynet med dræn, så gas, som måtte lække fra flasken, ender uden for båden. Selv om der nu findes EU-normer for anlægget, findes der ingen egentlig international standard for flasker og reduktionsventiler.

2. Få styr på lækagetesteren

En sikkerhedsforanstaltning, som faktisk er lovpligtig i Danmark, er en såkaldt gaslækagetester. Selv om ordet er lidt besværligt, er testenheden en enkel sag, der gør, at man hele tiden kan tæthedsteste sit gasanlæg. Faktisk er testeren så udbredt, at yderligere sikkerhedsforanstaltninger som gasalarmer, magnetventiler etc. aldrig er blevet særlig populære her i landet. Ved et enkelt tryk på testeren kan man se, om anlægget er tæt eller utæt. Gaslækagetesteren placeres i gaskassen så tæt ved flasken som muligt og danner som regel overgang mellem kobberrøret og den fleksible slange over til regulator/flaske. Man plejer at montere den, der hvor kobberrøret begynder. Ved lækage vil det ”boble” i lækagetesterens glaskolbe. Glasset må eventuelt efterfyldes med glykol.

Lækagetesterne findes i forskellige udgaver, afhængig af om de skal tilkobles slange eller rør - eller eventuelt slange i den ene ende og rør i anden. Helt nye CE-mærkede både har et manometer siddende på regulatoren. Disse er nemlig blevet lovkrav i EU. Hvis der sidder et manometer, skal der ikke også sidde en boble-lækagetester.

3. Fastgør flaskerne

For at forhindre, at flaskerne skal rode rundt i gasrummet, er det en god idé at bruge rustfrie holdere tilpasset flaskerne. Gasflasker (også de tomme reserveflasker) skal altid opbevares i eget rum eller i gaskasser, som har dræn uden for opholdsrum. Om bord i de fleste sejlbåde er rummet til gas monteret agter med dræn ud til siden. Du bør med jævne mellemrum tjekke, at drænet ikke er stoppet til.

4. Monter en gasalarm

Næste skridt kan være at montere en gasalarm. Monteringen er ganske enkel. Alarmmodulet monteres på et egnet sted, almindeligvis i salonen. Detektoren (føleren) monteres i bunden af båden, så langt nede som muligt, dog ikke så den risikerer at blive våd, hvis der står vand i bunden af båden. Propan er tungere end luft, hvilket er grunden til, at føleren skal monteres så lavt som mulig.

5. Luk ventilen

Som regel er vi gode til at lukke gashanen i pantryet - den, som sidder ved komfuret. Men vi er ikke altid lige gode til at lukke for ventilen ved eller på gasflasken. Den bør som et minimum lukkes, når man forlader båden. Hvis man bruger en fjernstyret magnetventil, slipper man imidlertid for at tænke på det. En sådan magnetventil monteres lige efter reduktionsventilen. Snak med fagfolk for at få de rigtige overgange, så monteringen udføres korrekt og sikkert.

Betjeningspanelet til den magnetiske lukkeventil kan monteres i nærheden af pantryet. Med en sådan ordning bliver det meget nemt at lukke for gassen. Uanset hvad du vælger, er det en god idé at få råd og vejledning af eksperterne hos din udstyrsforhandler. Ikke mindst for at være sikker på at få det rigtige produkt til lige præcis dit gasanlæg.

6. Beskyt slanger og flasker mod solen

Sidst, men ikke mindst bør slangerne jævnligt ses efter. Den bedste metode er at bukke dem sammen. Hvis de krakelerer, skal de skiftes. Slangernes største fjende er sollys, så det er vigtigt, at hele installationen er afskærmet for solens stråler. Regulatoren på flasken bør skiftes efter to til seks år afhængig af både type, kvalitet og hvor fugtigt de sidder. Regulatoren er i princippet en fjederbelastet membran, og det er kun de dyreste og bedste modeller, der har fjeder og andre indvendige materialer i rustfrit stål. Virker regulatoren ikke korrekt, kan man risikere at få gas under højt tryk ind i sit apparat, og så kan flammerne blive ubehageligt høje. Generelt bør du med jævne mellemrum gå hele gasanlægget efter og undersøge det for skader.