Hvad er det vi skal huske når der skal bundmales?
For det første er temperaturen en af de vigtigste faktorer, det må ikke være for koldt ej heller for fugtigt i vejret, da malingen så ikke kan tørre og du ender op med en klæbrig gummiagtig masse. En god huskeregel er, se på din valgte bundmaling, her står betingelserne og spørg evt. din forhandler for at være helt sikker.
Undgå en ujævn bund
Undlad at male bunden over år efter år, herved får du blot en skallende ujævn bund og malingen vil efterhånden have svært ved at hæfte sig. Krakkelere bundmalingen og der er synlige revner hist og her, skal den gamle bundmaling fjernes - se vores artikel - Fjern gammel bundmaling.
En bundmalingsoverflade, som har været anvendt i to sæsoner, er ofte uden effekt. Men en en JOTUN Supreme skal kun påføres hvert andet år.
Brug en primer under din bundmaling - herved opnår du større vedhæfning og enkelte modvirker osmose og plastpest. Find din primer her!
Hvilken bundmaling skal du så vælge?
En bundmaling skal sikre en glidende fart i vandet, grundet minimal modstand og hindre al vækst på bunden. En godkendt bundmaling, betyder en bundmaling der opfylder krav til vandmiljøet. For at en bundmaling må sælges i Danmark, skal disse krav være opfyldte. Det er de såkaldte biocider der er i bundmalingen, de er skadelige for vandlevende dyr og planter. Biocider hæmmer væksten af alger, skaller og rurer. I dag kan man både få bundmaling med og uden biocider.
Se den store bundmalingstest før du beslutter dig - Læs hele artiklen her.
Hvad gør begroningen på din båd?
Rurer, skaller og alger nedsætter sejlhastigheden og øger herved dit brændstofforbrug, en begroet bund har større friktion(vandmodstand). Begroning på skruen og roret, kan have stor betydning for manøvredygtigheden og hermed sikkerheden ombord.
Kobbersalte i bundmalingen
Det er helt almindeligt at der er kobber i bundmalinger, de er med til at modvirke begroningen af bunden, desværre forsvinder kobber ikke fra vandmiljøet igen, da de er grundstoffer.
Marinelagerets gode fif:
- Når bunden er slebet og bunden skal males er det en god ide at bruge afdækningstape til at få en helt lige vandlinie. Afdækningstape.
- Afdæk med plast/folie under båden, så du nemt kan fjerner evt. malingsspild uden at belaste miljøet.
- Brug en beskyttelsesdragt med ventilation, malerarbejdet er hårdt og man kommer til at svede. Beskyttelsesdragt.
- Tjek vindretningen inden du går igang med sprøjtepistolen, konen bliver ikke glad hvis du også maler bilen eller naboens.
- Husk en primer / grunder, specielt hvis du skifter bundmalingstype ( hård, selvpolerende eller blød). Find primer/ grunder og maling her.
1. Hvad skal jeg bruge før jeg går i gang med mit bundmalings projekt?
Det nytter ikke noget at halse afsted, for at få båden hurtigst muligt i vandet og samtidig glemme alt om sikkerheden - Du vil jo gerne have mange somre på vandet ikk? - så vi har samlet lidt beskyttelse til dit store bundmalings projekt.
Beskyt dig selv under det store bundmalings projekt:
- Beskyttelsesbriller - undgå øjenskader.
- Maske - Undgå indånding af støvpartikler.
- Beskyttelsesdragt - Beskyt hud og beklædning og undgå hudirritation, eksem og ødelagt tøj.
- Handsker - Undgå hudirritation og hænder der er svære at gøre ren igen.
- Støvler - Undgå våde fødder og undgå at ødelægge dit fodtøj, brug evt. blot en plastikpose som er tapet fast om fodtøjet.
- Høreværn - Undgå høreskader når du bruger elektriske slibemaskiner.
- Maske - Undgå giftige dampe i lungerne.
Find alt til beskyttelse af dig selv lige her ! - Personlig værnemidler.
2. Hvad skal du bruge af malergrej til dit bundmalings projekt:
Brug en malerrulle og pensler, der tåler opløsningsmidler og husk ved påføring af tynde lag skal rullen være korthåret.
- Malerspand - Det kan være svært at få en malerrulle ned i en rund malerbøtte.
- Malersæt - Et komplet malersæt med bakke, malerrulle, pensel og rørpind.
- Afdækningstape - Når vandlinien skal være flot lige er det vigtigt at bruge afdækningstape!
- Afdækningspast - Gør det let at rydde op efter dig og beskyt dit miljø, brug evt. en billig presenning.
Find alt malerudstyr lige her! Malergrej til bundmalings projektet.
3. Hvordan skal jeg påfører og behandle bundmalingen?
Læs altid på dit valgte produkt, hvad de anbefaler, men for at opnå den ønskede filmtykkelse kræves der flere strøg. Det er specielt på skrog foran, langs vandlinjen og agterud ved propellen, hvor man anbefaler flere strø, da disse områder møder flest friktion. Det er ligeledes disse områder man helst vil undgå begroninger, for at optimerer sejlevnerne.
- Omrør malingen grundigt før brug - Bundmalinger med kobber og zink bundfælder og derfor er det her specielt vigtigt med omrørring.
- Brug altid helt rent malerudstyr - Undgå at du forurener din maling.
- Brug en primer før du maler bundmaling på - Giver bedre vedhæftning af bundmaling.
- Tjek vejret - Undgå stærk vind, for høj temperatur, for lav temperatur, regn og for høj luftfugtighed.
- Tilsætning af opløsningsmidler i bundmalingen - Man anbefaler det ikke! da det reducerer tykkelsen på hvert strøg og det sviner/drybber mere ved påføring.
Find din bundmaling lige her! Bundmalinger til båden.
Find din primer lige her! Primer til båden.
4. Hvad med propeller, ror og flaps?
Mange af disse båd dele er lavet i legeringer, som bronze mv., sjældent af aluminium og stål. Men du skal være opmærksom på, at hvis de er lavet af aluminium eller et letmetal, må der kun bruges bundmaling i hvid og grå eller Aqualine Optima samt en Prop NCT Spraybundmaling til Z-drev i sort eller grå.
Find maling til din propel mv. lige her! - Aqualine Optima m.fl.